Hvilke petanquekugler skal du vælge? Få tips her! |
Valg af kugler til petanque kan medføre lange og dybe snakke på banen om alt fra mærker over mønstre til stållegeringer. I virkeligheden er det fuldstændig individuelt, hvad der er det rigtige for den enkelte.
Det vigtigste er dig selv. Ikke kuglen
Det vigtige er, at du føler, kuglen ligger godt i din hånd. Det handler primært om størrelsen og mønstret. Når det er sagt, så er det sjældent kuglen, der bestemmer, om du laver et godt indlæg eller skud. Det er din motorik og det, der sker inde i dit hoved, der bestemmer det. Koncentrationen. At du tror på det. Og at du ikke lader dig slå ud, hvis det kikser. Det sker jo for os alle. Hver gang, vi mødes.
Læg hertil den gode, gamle grundregel: Øvelse gør mester. Så er du godt på vej. |
Hvad er forskellen på petanquekugler? |
Kuglernes forskel ligger blandt andet i
- Diameter
- Vægt
- Stålets hårdhed
- Rustfri eller ikke rustfri
- Mønsteret
- Prisen
Du skal finde de kugler, der passer til dit budget, din spillestil og størrelsen på din hånd.
Er du nybegynder?
Det altafgørende, når du skal vælge petanquekugler, er at tale med nogen, der har erfaring og god forstand på det. I klubben eller hos en seriøs forhandler.
Er du nybegynder i petanque, anbefaler vi, at du vælger et allround sæt kugler, som kan fås for 6-800 kr. For mange bliver det også det eneste sæt gennem mange år.
Andre spillere udvikler sig dog til rene samlere, for man kan godt blive grebet af det. Og møder du op med nye kugler, kan du være sikker på, at det kommenteres nysgerrigt og medlevende af alle de andre. Det er lidt som duften af ny bil.
Skal du bare spille i sommerhuset en weekend, kan det være fint med nogle billige fra et byggemarked, men de er ikke godkendt i turneringer, og de holder sjældent særligt godt, når de møder det ægte stål. Skal du spille i klub, så køb de rigtige. |
Hvilken størrelse petanquekugle?
Hos en forhandler kan du få hjælp til at vælge rigtig størrelse ved f.eks. at lægge din hånd i en skabelon, der viser, hvilken diameter kugle, du skal have. Vil du måle det selv, er der flere måder. En af dem får du her.
Læg din hånd på et bord med håndfladen nedad. Spred fingrene, så meget du kan, uden at det føles ubehageligt. Tommel- og langfinger skal strækkes så langt fra hinanden, som muligt. |
Mål afstanden mellem de to fingerspidser på tommel- og langfinger. (Måske er det godt at få hjælp). Vælg så diameter på din petanquekugle ud fra følgende målinger:
16 cm afstand > 71 mm kugle
17 cm afstand > 72 mm kugle
18 cm afstand > 73 mm kugle
19 cm afstand > 74 mm kugle
20 cm afstand > 75 mm kugle
21 cm afstand > 76 mm kugle
22 cm afstand > 77 mm kugle
23 cm afstand > 78 mm kugle
24 cm afstand > 79 mm kugle
25 cm afstand > 80 mm kugle
Lån gerne nogle kugler og prøv dig frem, før du køber. Det er også her meget individuelt. Nogle har det bedre med en lidt mindre diameter, end teorien foreskriver. Andre har det omvendt. Er du oppe i årene, kan din anatomi også betyde noget. Fingrene strækker sig ikke ud på samme måde.
Hvilket mønster?
Den væsentligste fordel ved mønstre er, at man kan kende forskel på kuglerne. Nogle vil tilføje, at banen, du spiller på, også har betydning for valg af mønster, men så er vi nede i detaljerne. Mønstret har også betydning for, hvordan kuglen føles i hånden. Nogle spillere kan slet ikke koncentrere sig, hvis kuglen er helt glat. Andre kan ikke have for meget mønster.
Du kan få indgraveret navn på dine kugler, men det skal ske, når du bestiller hos forhandleren, for kuglen skal afbalanceres korrekt bagefter.
Hvilken hårdhed af stål?
Hårdheden af stålet har betydning for, hvor levende kuglen er. Både, når den rammer banen og andre kugler. Generelt foretrækker mange skytter, at kuglen er i en stållegering, der ikke er for hård.
Hvilken vægt?
For få år siden spillede mange med kugler, der lå over 700 gram. Lige nu vælger mange kugler på 680-700 gram. Det er ret beset et modefænomen, hvor strømningerne nemt kan ændre sig igen. Det vigtige er, hvordan det føles for dig. Har du det bedst med at føle ”godt med gods” i hånden, så vælg kugler derefter. Har du det bedst med nogle lette, så vælg det. Og vær ligeglad med, hvad strømningerne dikterer lige nu.
Mange steder vil du kunne læse, at skytter oftest foretrækker større kugler med mindre vægt. Det gælder måske også for dig, hvis du ender som skytte. Men ingen regel uden undtagelse. Du kan finde skytter, der mener præcis det modsatte. Fordi det hele er så individuelt.
Tænker du nu, ”Hvordan kan en stålkugle være større og veje mindre på samme tid?”. De er alle hule indeni! |
Så hvilken kugle skal du vælge i petanque?
Blev du meget klogere af det her? Måske ikke, for der er ikke et endegyldigt facit.
Men vi håber, at du trods alt fik det ud af det, at du skal prøve dig frem. Og at det nok skal blive sjovt at spille petanque, uanset om din kugle nu ender med at være en millimeter større eller mindre.
Vi glæder os til at se dig i Gentofte Petanque Club! Måske kan du skubbe en af disse herrer ned fra sejsskamlen ved næste singlemesterskab? |
|
|